Historie systému HACCP
Systém HACCP byl vyvinut v rámci výzkumu vesmíru v USA. Jeho základy vznikly ve spolupráci firmy Pillsbury Co. (produkce a výzkum potravin), která dostala za úkol vyvinout potraviny vhodné ke konzumaci ve stavu beztíže.
Nejtěžším úkolem tohoto programu bylo zajistit 100% jistotu, že potraviny určené pro kosmonauty nebudou kontaminovány bakteriemi, viry, toxiny a nebudou obsahovat chemické ani fyzikální faktory, které by mohly vést k onemocnění či poranění kosmonautů.
První využití v NASA
Poprvé byly zkušenosti z programu NASA využity při zavedení dokumentace, která usnadnila zpětnou vysledovatelnost použití surovin v závodě, výrobním procesu a zahrnovala také jména pracovníků, kteří se na výrobě přímo podíleli.
Vývoj analýzy rizik
Další krok výzkumu směřoval k výběru správné metody analýzy rizika. Nejčastěji byly využity principy FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) – analýzy příčin a následků. Tato metoda pocházela z prostředí US Army Natick Research, Development and Engineering Center a byla původně určena pro oblast medicíny.
Mezinárodní uznání
-
1971 – systém HACCP byl poprvé představen na konferenci o ochraně potravin v Denveru (USA Dept. HEW 1972).
-
Po konferenci dostala firma Pillsbury Co. nabídku od FDA (Food and Drug Administration) provést školení pracovníků této organizace.
-
1973 – Pillsbury uveřejnila základní dokumentaci k systému HACCP, určenou pro pracovníky FDA.
-
1985 – ICMSF (International Commission for Microbiological Specifications for Foods) doporučila systém HACCP pro kontrolu mikrobiologických rizik v potravinářském průmyslu.