Obchod
Z vlastní zkušenosti vím, že poměrně velká část provozovatelů maloobchodu není obeznámena s faktem, že musí mít pro svou provozovnu zpracovaný systém HACCP. Jedná se především o malé obchodníky, kteří provozují obchod se smíšeným zbožím, trhovci, specializované obchody s ovocem a zeleninou a další. Zavedení systému HACCP do maloobchodu je přitom velice jednoduchá a rychlá záležitost za poměrně malé peníze (viz. ceník). Problémem, se kterým se často setkáváme je, že valná vetšina malých obchodníků, kteří si systém nechají vytvořit a zavést, dále nepracuje s tímto systémem a po krátkém čase se vrátí do starých zaběhlých kolejí s tím, že příručka HACCP zmizí někde v šuplíku a systém není správně veden a používán.
Lepší zkušenosti máme s potravinářskými velkoobchody, zde již dochází k přidělení kompetencí dílčích prací s HACCP na podřízené pracovníky, kteří mají práci se systémem HACCP vetšinou uvedenou v náplni práce a podléhají tak permanentní kontrole svých nadřízených. Zde jsou již zásady provozní a osobní hygieny spolu se sledováním v kritických bodech dodržovány důsledněji, jsou řádně vedeny záznamy měření a sledování v kritických bodech a dokonce mnohdy funguje i sanitační řád provozovny.